Before Mario

Before Mario

Met de Game & Watch zakspelletjes en de NES spelcomputer kwam in de jaren 80 voor Nintendo de doorbraak in het Westen.Schijnbaar uit het niets. Maar op dat moment was Nintendo in Japan al ruim 90 jaar bekend, als maker van kaartspellen en speelgoed. Vooral de tijd tussen 1965 en 1983 was een hele productieve en innovative periode, waarin de basis werd gelegd voor het Nintendo zoals we het vandaag de dag kennen. Ook veel van Nintendo's latere invloedrijke software en hardware designers hebben hun eerste ervaring bij Nintendo in deze periode opgedaan.

In 'Before Mario' op de Retro Game Experience laten we een brede doorsnede zien van alle spellen en het speelgoed dat Nintendo in de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw op de Japanse markt heeft uitgebracht. Hierbij is in het bijzonder aandacht voor de uitvindingen van Nintendo's meesterontwerper Gunpei Yokoi (1941-1997), de bedenker van Game & Watch en de Game Boy. In de tentoonstelling zijn al zijn spellen te zien, waaronder de Ultra Hand, Ultra Machine en Love Tester, de eerste grote kassuccessen van Nintendo.

De tentoonstelling, gemaakt in samenwerking met verzamelaar Erik Voskuil, biedt een unieke kans om kennis te maken met vroege geschiedenis van Nintendo, een deel dat buiten Japan nog relatief onbekend is. Erik’s verzameling van Nintendo speelgoed uit de periode 1965-1983 is een van de grootste ter wereld.

Mogelijk gemaakt door: Erik Voskuil - Before Mario

Bekijk het volledige programma

Ga naar 'Retro Game Experience 2014'