Let's YouTube

Ontdek de impact van YouTube op jouw leven en stap in de schoenen van YouTubers. In deze tentoonstelling leer je over de geschiedenis van YouTube, test je je YouTube-kennis en maak je een eigen video in de YouTube Rooms!


Elke maand wisselt het thema en kiest en maakt een andere bekende Creator of mediapersoonlijkheid video’s die in de tentoonstelling te zien zijn. Én er zijn toffe evenementen, zoals workshops, masterclasses en meet & greets met bekende YouTubers!

Wil je alleen naar de tentoonstelling Let's YouTube en de Beeld en Geluid experience, koop dan je tickets aan de kassa van Beeld en Geluid!

Voor de meeste events heb je een speciaal ticket nodig - ook met de Museumkaart of BankGiro Loterij VIPkaart! Dit ticket kun je hieronder kopen door de starttijd van het event te selecteren.
Met je event-ticket heb je ook toegang tot Let's YouTube en de Beeld en Geluid experience.

YouTube Bootcamp

Elke zaterdag en zondag en in de kerstvakantie dagelijks van 12.00 -16.00 uurLeer vloggen als een pro in de YouTube Bootcamp! In deze YouTube Bootcamp is de centrale vraag: Hoe kun je jouw verhaal vertellen op YouTube? De Bootcamptrainers geven crashcourses van 20 minuten en helpen met het maken van YouTube-creaties. Zowel voor iedereen die nog nooit een YouTube-video heeft gemaakt als voor YouTubers die tips en tricks kunnen gebruiken om verder te komen.
Aanmelden voor de YouTube Bootcamp is niet nodig.

meer info


Zondagochtend College: Vloggen voor 50-plussers
met Joost Timp

zondag 15 december, 10:30 - 12:00 uur

koop tickets

Kaarten voor het het Zondagochtend College kosten € 7,50 en zijn nu te reserveren. Wilt u het Zondagochtend College combineren met een bezoek aan de Experience en de Let’s YouTube tentoonstelling, dan kan dat voor een totaalbedrag van € 16,00.

Vloggen is hot. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig zijn of haar eigen leven in beeld brengt en online publiceert op YouTube. Aan de hand van archiefmateriaal laat Bas Agterberg, specialist mediahistorie bij Beeld en Geluid, zien dat het in beeld brengen van je eigen leven helemaal niet zo nieuw is. Amateurfilmers maakten in zeker zin al veel langer homevideo’s en ook een filmer als Ed van der Elsken liet veel van zichzelf zien in zijn films. Het delen van het materiaal is door de technische ontwikkelingen wel heel anders, veel makkelijker, geworden. Joost Timp stelt in dit Zondagochtend College dat juist ouderen zouden moeten gaan vloggen. 50-plussers zijn immers degenen met de levenservaring en de goede verhalen. Timp, zelf 58, werkte jarenlang bij de televisie, o.a. als uitvoerend producent bij Endemol. Hij schreef het boekje ‘Vloggen voor 50-Plussers’ en geeft cursussen. Tijdens het Zondagochtend College maakt hij duidelijk hoe je via het vloggen je kennis door kan geven. Daarnaast geeft hij praktische tips en legt hij uit hoe je deze filmpjes succesvol maakt.


Seminar: YouTube, jongeren en schoonheidsidealen

donderdag 26 januari, 19:30 - 21:00 uur

koop tickets

Van de outfit van de dag tot botoxbehandelingen: beauty is een populair en veelbesproken onderwerp op YouTube en andere online (social) platforms. Tijdens dit seminar, vooral bedoeld voor ouders, opvoeders en docenten, geven experts een overview van de online wereld van beauty en fashion en gaan ze de discussie aan over de invloed hiervan op het zelfbeeld en schoonheidsidealen van de (jonge) kijkers. Ook worden tools aangereikt om in gesprek te gaan met jongeren over deze onderwerpen.
In samenwerking met Mediawijzer.net. Voorafgaand aan het seminar kun je de tentoonstelling bezoeken. Meer informatie en sprekers volgen.


Meet & Greet met Manon Tilstra

zaterdag 28 januari, 14:00-16:00 uur

koop tickets

Met je ticket heb je toegang tot de Beeld en Geluid experience en Let's YouTube én reserveer je je plek voor dit event.

Manon is megapopulair op YouTube en heeft inmiddels zelfs haar eigen schoenencollectie. Ontmoet haar bij Beeld en Geluid, ga met haar op de foto en stel je brandende vragen in een Q&A!


VLOGGERS?! - Masterclass + Premiere Vet Gezellig

vrijdag 3 februari, 14:00-15:30 uur

koop tickets

Met je ticket heb je toegang tot de Beeld en Geluid experience en Let's YouTube én reserveer je je plek voor dit event.

VLOGGERS?! - Alwin en Saske duiken de Nederlandse YouTube wereld in om erachter te komen wat YouTubers nou écht vinden van de vloghype die nu speelt. Na een masterclass van 30 minuten volgt de premiere van hun documentaire VLOGGERS?!.


Talkshow gehost door Philppe Remarque en Beeld en Geluid

donderdag 9 februari, 19:00-21:00 uur

koop tickets

Kaarten voor de Talkshow kosten € 5,00 en zijn nu te reserveren. Wilt u de Talkshow combineren met een bezoek aan de Experience en de Let’s YouTube tentoonstelling, dan kan dat voor een totaalbedrag van € 16,00.

Philippe Remarque host een talkshow waarin dieper wordt ingegaan op de stelling:
Online video is de toekomst van de Journalistiek. Voorafgaand kan eerst de tentoonstelling Let's YouTube worden bezocht.


Masterclass NOS Jeugdjournaal met presentatoren
Nick Renooij en Lysette van Geel 9+

dinsdag 21 februari, 12:30-13:00 uur

koop tickets

Met je ticket heb je toegang tot de Beeld en Geluid experience en Let's YouTube én reserveer je je plek voor dit event.

Wat is nieuws en hoe wordt het gemaakt? Leer het van professionals!


Masterclass NOS Jeugdjournaal met presentatoren
Nick Renooij en Lysette van Geel 9+

dinsdag 28 februari, 12:30-13:00 uur

koop tickets

Met je ticket heb je toegang tot de Beeld en Geluid experience en Let's YouTube én reserveer je je plek voor dit event.

Wat is nieuws en hoe wordt het gemaakt? Leer het van professionals!De volgende thema’s kun je in de looptijd van
de tentoonstelling verwachten:

 vanaf 2 januari   Beauty + Fashion
 vanaf 4 februari  Journalism
 vanaf 4 maart  Food
 vanaf 1 april  DIY
 vanaf 6 mei  Entertainment
 vanaf 3 juni  Future

Het medialandschap is in de afgelopen tien jaar snel veranderd: video kijken kan waar en wanneer men maar wil, iedereen kan zelf makkelijker dan ooit content maken en YouTube is het grootste online videoplatform geworden. Deze ontwikkelingen zijn de aanleiding voor Let’s YouTube: in samenwerking met YouTube en de YouTubers van dit moment presenteert Beeld en Geluid een interactieve tentoonstelling waarin je de impact van YouTube op je leven ontdekt.


Let's YouTube neemt je mee langs de snelle ontwikkeling van YouTube in het veranderde medialandschap en de opkomst van de Creator, de eigentijdse opvolger van de amateurfilmer. Je gaat in de tentoonstelling ook zelf aan de slag: test je kennis en inzicht over de effecten van YouTube in challenges en scoor zoveel mogelijk punten! Daarmee unlock je de YouTube Rooms, waar je in de schoenen van de Creators stapt door een video te maken en te uploaden naar de Upload Bar. Daar zie je jouw video en die van andere bezoekers terug op grote schermen, en natuurlijk kun je 'm ook op je eigen YouTube-kanaal uploaden.


Elke maand wisselt het thema en kiest en maakt een andere bekende YouTuber video’s die in de tentoonstelling te zien zijn op de Trending Wall. Benieuwd? Houd onze website en social kanalen in de gaten! De tentoonstelling is te bezoeken van 7 oktober 2016 t/m 9 juli 2017.