Kennisgids

Kennisgids

De Kennisgids geeft een overzicht van open toepassingen die relevant zijn voor het bredere erfgoedveld. Beeld en Geluid ontwikkelt, onderhoudt en gebruikt een aantal toepassingen voor het beheren en toegang geven tot erfgoedcollecties die hier verzameld zijn.

GTAA
Beeld en Geluid heeft samen met enkele andere Nederlandse organisaties die audiovisueel cultureel erfgoed beheren de Gemeenschappelijke Thesaurus voor Audiovisuele Archieven (GTAA) ontwikkeld. De GTAA wordt gebruikt voor het doeltreffend karakteriseren van de inhoud van audiovisueel materiaal uit het archief met labels afkomstig uit een gecontroleerde en gestructureerde lijst van termen, een thesaurus. De GTAA is beschikbaar gesteld onder de Open Database License (OdbL).

OpenSKOS
SKOS omvat de ontwikkeling van specificaties en normen voor het gebruik van kennis-organisatiesystemen (KOS), zoals thesauri, classificatieschema's, onderwerpregelsystemen en taxonomieën in het kader van het Semantic Web. OpenSKOS is een webapplicatie gebaseerd op SKOS die toegang geeft tot de API's van SKOS. De OpenSKOS software heeft ook een editor om SKOS structuren te beheren.

FLOSS
De FLOSS (Free Libre Open Source Software) database is een verzameling van gratis open source software relevant voor het cultureel erfgoedveld. FLOSS bevat:

  • applicaties voor toegang tot, werken met of het creëren van content;
  • applicaties voor het beheren van metadata;
  • applicaties voor meertalige toegang en vertaling.