Junior Inktspotprijs 2017

Met de Junior Inktspotprijs behandel je op een speelse en mediawijze manier maatschappelijke en politieke vraagstukken in je klas. De klassen die zijn aangemeld voor de jury van de Junior Inktspotprijs maken kans op een masterclass cartoontekenen en VIP-ontvangst bij Beeld en Geluid. Na inschrijving moeten de beoordelingen van de cartoons vóór 1 november bij ons binnen zijn.

Aanmelden voor de jury van de Junior Inktspotprijs is niet meer mogelijk. 

De Junior Inktspotprijs

Sinds 1994 wordt ieder jaar de beste politieke cartoon beloond met de Inktspotprijs. Naast deze prijs wordt er sinds 2005 ook een Junior Inktspotprijs uitgereikt. De winnaar van die prijs wordt bepaald door een jury die bestaat uit jongeren uit heel Nederland.
Sinds de fusie met het Persmuseum, organiseert Beeld en Geluid de Junior Inktspotprijs en daar hebben we jullie bij nodig!

Politieke cartoons

In essentie zijn cartoons meningen op papier; ze zeggen iets over de wereld om ons heen, niet met woorden, maar met beelden. Met een cartoon laat een cartoonist zien wat hij of zij vindt dat er mis is in de wereld. Vaak moeten mensen met macht het hierbij ontgelden, omdat zij degenen zijn die in meer of mindere mate bepalen hoe de wereld eruit ziet.

Omdat macht en politiek vaak een rol spelen in dit soort cartoons noemen we het politieke cartoons. Maar dat is een vrij krappe definitie; ze hoeven namelijk helemaal niet perse over politiek te gaan. Het kan bijvoorbeeld ook over social media gaan of over de verhouding tussen mannen en vrouwen.

Voor wie?

De jurering kan in het voortgezet onderwijs in de klas een plek krijgen bij verschillende vakken: Maatschappijleer, Geschiedenis, Nederlands of Beeldende Vorming. Voor elk vak zijn er aspecten van het cartoontekenen die behandeld kunnen worden, lessuggesties zijn te vinden in het lespakket.

Waarom meedoen?

Cartoons jureren voor de Junior Inktspotprijs is het op een speelse en mediawijze manier maatschappelijke of politieke vraagstukken in de klas behandelen. Daarnaast leven we in een vrije maatschappij waarbij vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat. Het is belangrijk dat jongeren zich hier meer bewust van worden en ontdekken wat vrije meningen voor resultaten kunnen opleveren. Iedere deelnemende klas bieden we een korting van 2,50 per leerling op de workshop Cartoontekenen.

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Prijsuitreiking & VIP Arrangement

Onder de deelnemende klassen verloten we een VIP-arrangement. Op donderdag 16 november ben je onze speciale gast. Je wordt ontvangen in de gloednieuwe tentoonstelling Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck, krijgt daarna een masterclass Cartoontekenen van cartoonist Tjeerd Royaards en vervolgens mag je zelf de prijs uitreiken aan de winnaar van de Junior Inktspotprijs 2017. Natuurlijk zit daar een hapje en een drankje bij.