Joop Zoetemelk wint Tour de France (1980)

Na Jan Janssen in 1968 wordt Joop Zoetemelk in 1980 de tweede Nederlandse Tourwinnaar. Hij geldt als één van de beste Nederlandse ronderenners ooit met een rijke erelijst: in 1979 wint hij de Ronde van Spanje, in 1980 de Tour de France en in 1985 wordt hij ook nog eens wereldkampioen op de weg.

De Eeuwige tweede

Joop Zoetemelk debuteert in 1970 als prof. Hij rijdt zestien keer de Tour en eindigt maar liefst zesmaal als tweede. Zijn bijnaam luidt niet voor niets 'eeuwig tweede'. 
In 1980 zit alles mee. Als kopman van de succesvolle TI Raleigh-ploeg van Peter Post rijdt Zoetemelk goede bergetappes en tijdritten. De ploeg functioneert sowieso goed en wint elf ritten. Hand in hand met ploegmaat Gerrie Knetemann komt Zoetemelk over de finish in Parijs. 

In 1983 lijkt hij weer voor de gele trui te gaan, maar een positieve dopingtest schakelt hem uit. Zoetemelk die in totaal driemaal positief bevonden wordt bij het gebruik van doping, krijgt eerherstel voor de laatste. Hij wordt tweemaal verkozen tot Sportman van het Jaar en in 1999 uitgeroepen tot beste Nederlandse renner aller tijden. Sinds 2008 is er zelfs een wielerronde naar hem vernoemd,  Zoetemelk rijdt nog elk jaar mee.

Beelden afkomstig van NOS Sport.