Jan Janssen wint de Tour de France in 1968

Jan Janssen schrijft geschiedenis door als eerste Nederlander in 1968 de Tour de France te winnen. In 1966 verovert hij al de tweede plek en in 1967 zet hij de Ronde van Spanje op zijn naam.

De Belgische toprenner Eddy Merckx merkt het in 1967 al op: "Jan Janssen kan de Tour de France winnen, omdat hij een compleet renner is! Hij kan tijdrijden, bergop rijden, sprinten en zelfs een zesdaagse rijden."

secondenwerk

Niets wijst er in 1968 op dat Janssen de 55e editie van de Tour gaat winnen. Op de slotdag staat hij slechts derde in het klassement, op 16 seconden achterstand van de Belgische geletruidrager Herman van Springel. Maar in de afsluitende tijdrit naar de wielerbaan van Vincennes in Parijs buigt Janssen de achterstand om in een voorsprong van 38 seconden. Van Springel redt het niet en moet genoegen nemen met de tweede plaats in het eindklassement.
Huilend neemt Janssen de huldiging door supporters in ontvangst en krijgt het geel om de schouders.

wielercarrière

De in 1940 geboren beroepswielrenner is actief met wielrennen van 1962 tot 1973. Hij start acht keer in de Tour en haalt alleen de eerste keer de finish niet. In totaal wint hij zeven etappes en draagt hij twee dagen de gele trui en drie maal de groene trui. Als hij in 1972 stopt met zijn wielercarrière, begint hij een fietsenfabriek met de merknaam Jan Janssen.