(Foto: Roel Bazen)

"Weet wat u scheet! Want met onze ontlasting loopt het de spuigaten uit."  (Ing. G. van der Hoek, rioolbouwer)

Uit de Van Kooten en De Bie programma's blijkt dat onderwerpen als milieuclubs, actiegroepen en de individuele strijders voor het behoud van het milieu satirisch groenvoer zijn voor het duo. Maar ook zonder de komische noot vormt het milieu een belangrijk onderwerp in hun programma’s. Regelmatig tonen zij als commentatoren hun persoonlijke betrokkenheid bij actuele onderwerpen die met het milieu samenhangen.

Milieuactivist

Actiegroepen ter bescherming van de rietfret of de opening van een nieuw woongebied voor de rode ruigpootwurm in de Klapwijkse leeflaag; op de momenten dat de groeiende aandacht voor het milieu om dreigt te slaan in aanstellerij of welvaartshysterie, proberen Van Kooten en De Bie de boel tot de juiste proporties terug te brengen. Ook hier blijkt de satirische lachspiegel een sterke troef; de druktemakers worden kundig met persiflages en imitaties op de hak genomen. Een keur aan exemplarische voorbeelden van milieuactivisten en milieubewuste burgers passeren de revue.

Betrokkenheid

Van Kooten en De Bie tonen hun persoonlijke betrokkenheid bij het milieu ook direct, zonder hulp van de satire. Persoonlijke commentaren blijven door de jaren heen een belangrijke rol spelen in hun programma’s. De kijker wordt er vaak direct bij aangesproken. Zo probeert Wim de Bie in een persoonlijke oproep de kijker tot het geven van een tegengeluid te bewegen in de uitbreidingsplannen van Schiphol.