(Foto: Roel Bazen)

“Heb’ie last van moeie voet’n, dan moet je ’t Achilleskruut op d’n hielen bind’n en binn’n vijftien minut’n loop’ie weer zo kwiek als ’n pauwenjong.” (Berendien uut Wisp)

Van Kooten en De Bie hebben altijd een bijzondere belangstelling gehad in de sterke opleving van de interesse in alternatieve therapie en natuurgeneeswijzen. In de jaren '70 en opnieuw in de jaren '90 vindt deze opleving plaats.

Alternatief genezen

De vlucht in alternatieve therapieën en homeopathische geneeswijzen lijkt begin jaren '90 helemaal niet meer te stuiten. Ook andere televisieprogramma’s springen er massaal op in, met serieuze rubrieken waarin natuurgeneesheren en spiritisten allerlei fysieke en mentale gezondheidsvragen en klachten behandelen. Rond het medium Jomanda en het kruidenvrouwtje Klazien uit Zalk ontstaan zelfs ware hypes. Het is dan ook niet opmerkelijk dat sketches waarin Van Kooten en De Bie de gezondheidsmanie op de hak nemen uit de jaren van Keek op de Week stammen (1988-1993).

Natuurlijke scepsis

Terwijl de samenleving zich verliest in een naar hysterie neigende belangstelling voor kruidenvrouwtjes, aura-reading en cursussen Sacred Nature, bekritiseren Van Kooten en De Bie het fenomeen met een gezonde dosis komische scepsis. De kijker maakt kennis met hele een reeks aan kwakzalvers zoals ‘Berendien uut Wisp’ en de heren Huub Klop en Dré Kolsté van Het Herborium.