Gastsprekers

Foto: Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

Gastsprekers

Het hands-on groepsprogramma wordt afgewisseld met gastlezingen door internationale specialisten uit het veld die met de Winter School-deelnemers delen welke beleidsbeslissingen ze hebben gemaakt binnen hun eigen organisaties.

De gastsprekers voor Winter School 2017 waren Yvonne Ng, Patricia Falcão en Josefien Schuurman. Hun lezingen waren rechtstreeks online te volgen in de vorm van webinars. De videoregistraties zijn beschikbaar via deze pagina.

 • Yvonne Ng 
  Yvonne Ng van de vanuit Brooklyn opererende mensenrechtenorganisatie WITNESS zal de preserveringsstrategieën bespreken die de organisatie heeft geïmplementeerd. Het WITNESS-archiefbestaat uit mensenrechtenvideo’s uit de afgelopen 25 jaar, gefilmd door activisten over de hele wereld. Ook vertelt ze hoe het archief zijn lessen via workshops en trainingsmaterialen heeft gedeeld met de bredere mensenrechtengemeenschap;
   
 • Patricia Falcão
  Patricia Falcão van TATE in Londen zal de complexiteit van het behoud van digitale kunstwerken en videokunst ontleden en bespreken wat voor stappen het museum heeft gezet om de risico's die deze met zich meebrengt te beperken. Ze zal met name ingaan op de de veranderingen in workflows en de specifieke vaardigheden die nodig zijn voor de preservering van dit type objecten. Ze biedt een kijkje in de keuken: wat heeft TATE dus dusver bereikt, waar liggen de grootste uitdagingen en wat hoopt TATE te bereiken in de komende jaren;
   
 • Josefien Schuurman 
  Josefien Schuurman van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid gaat in op het ontstaan van het Preserveringsbeleid van het Instituut en op hoe Beeld en Geluid continu het preserveringsproces verbetert. In 2016 kreeg Beeld en Geluid als eerste audiovisueel archief het Data Seal of Approval toegekend. Josefien gaat nader in op de weg hier naartoe: hoe is het proces van de aanvraag van dit certificaat verlopen en welke impact het dit op de organisatie.