Videofragment NOS: nieuwslezer Maartje van Weegen in kruisgesprek,  'NOS-Journaal',  17-10-1984 (herkomst: Beeld en Geluid).

Autocue 

De jaren ‘70 vormen een belangrijk keerpunt voor het NOS-journaal. Met Ed van Westerloo aan het roer ondergaat het nieuws rond 1975 een aantal grote organisatorische veranderingen, maar ook op technologisch gebied ontwikkelt het NOS-journaal zich in rap tempo.
De nieuwslezer transformeert zich tot nieuwspresentator. De komst van de autocue speelt hierin een belangrijke rol. Hierdoor kan de presentator de kijker op een meer persoonlijke manier benaderen. Inhoudelijk verschuift de aandacht naar een politieke, sociale en/of economische benadering in plaats van de meer visuele invulling voorheen.
Daarnaast is er ruimte voor verdieping. Het nieuws wordt niet langer alleen voorgelezen, de presentator plaatst het bericht in een context en verbindt het aan eerdere berichten. Deze verdieping is vooral te zien in het kruisgesprek dat vanaf de jaren ‘80 een vast onderdeel van het Achtuurjournaal wordt.

Kruisgesprek 

Maartje van Weegen introduceert het kruisgesprek in het Halfzesjournaal. Een nieuw bulletin dat qua decor en format ver afstaat van het achtuurjournaal. In het halfzesjournaal is ruimte voor een lossere en luchtigere presentatie. Aan de ronde tafel in de studio ontvangt Maartje van Weegen gasten en gaat ze met hen in gesprek. De studiogesprekken worden erg goed ontvangen en later overgenomen en veelvuldig ingezet door het Achtuurjournaal.Commerciële omroepen

Commerciële omroepen 

De komst van de commerciele omroepen in 1989 en hun nieuwsuitzendingen zorgt ook voor wat verschuivingen binnen het NOS-journaal. De presentatiestijl wordt minder formeel in navolging van de commerciele concurrenten en presentatoren proberen meer emoties op te roepen bij de kijker. RTL Veronique programmeert vanaf de start van het RTL Nieuws meerdere nieuwsuitzendingen per dag en hanteert zelfs een duo- of trio-presentatie. Het Halfzesjournaal met Maartje van Weegen is het eerste extra nieuwsbulletin van de NOS. Hierop volgen het late journaal en het ochtendbulletin en naar verloop van tijd is het NOS-journaal de gehele dag elk uur te zien op Nederland 1. De meest bekende nieuwspresentatoren zijn Joop van Zijl, Maartje van Weegen en Philip Freriks.

Lees verder in het artikel 'De Anchorman'