De humor van Andre van Duin

BEELDBUIS REVUE

André van Duin brengt in zijn amusementsshows humor in revue vorm. Als deze vorm van amusement tijdens de 19de eeuw in de Franse theaters ontstaat is de humor satirisch van aard met aandacht voor actualiteiten. In Nederland maakt het genre een eigen ontwikkeling door waarbij satire al gauw verdwijnt. Revues bestaan uit verschillende onderdelen van zang, dans en sketches met uiteenlopende thema’s. Deze vorm van toegankelijk volksvermaak vertaalt André van Duin succesvol naar televisie. Hierbij gaat het niet alleen om registraties van zijn eigen theaterrevues. In zijn vele televisieshows, van De André van Duin Show tot De Ep Oorklep show, zie je talloze sketches en muziekparodieën. Zijn TV shows bieden de kijker een avondje amusement om de lach. De humor is begrijpelijk voor iedereen in de traditie van een Nederlands avondje revue theater. 

TIJDLOZE HUMOR

De grappen van André van Duin hebben een tijdloos karakter. Zelfs de grapjes die hij als minister president Ruud Lubbers brengt in De minuut van Ruud zijn nu nog te volgen, omdat ze los zijn gerukt uit de politieke en actuele context.

RUBBEREN GEZICHT

Van Duin wordt naast zijn gevoel voor timing bij zijn grapjes ook geroemd vanwege zijn mimiek. Het levert hem door de jaren heen de bijnaam 'de man met het rubberen gezicht' op: niemand is in staat zulke gekke bekken te trekken als Van Duin. Met dit talent is Van Duin voor het eerst op televisie te zien in de talentenjacht Nieuwe Oogst in 1964.