Joop van Zijl

Joop van Zijl wordt gezien als de eerste anchorman van het NOS journaal, omdat hij lange tijd de vaste presentator is van het Achtuurjournaal en veel van die uitzendingen voor zijn rekening neemt. Officieel gezien is iemand echter pas anchorman wanneer deze op vaste dagen het nieuws presenteert. Vanaf 2005 wordt dit toegepast bij het NOS Journaal. Het begrip anchorman is afkomstig uit de Verenigde Staten, waar concurrerende staatsomroepen hun kijkers aan zich binden met vaste ster-presentatoren, zoals Walter Cronkite. Videofragment NOS: Presentatoren Rob Trip en Sacha de Boer geven rondleiding door het nieuwe decor van het NOS-Journaal,  'NOS-Journaal',  26-05-2012 (herkomst: Beeld en Geluid).

Bewegingsvrijheid

Op 13 mei 2013 is Annechien Steenhuizen voor het eerst te zien als anchorwoman, als vervanger van Sacha de Boer. Afwisselend met Rop Trip presenteert zij het Achtuurjournaal. Annechien Steenhuizen neemt de oneven weken voor haar rekening terwijl Rob Trip in de even weken het Achtuurjournaal presenteert. De andere nieuwsuitzendingen hebben ook hun vaste presentatoren, maar zij hebben geen vaste dagen waarop zij het nieuws presenteren.
Het begrip presentator wordt vanaf 2012 nog meer kracht bijgezet door het nieuwe decor van het Achtuurjournaal. De presentatoren bewegen zich nu door de ruimte en hebben niet langer hun tekst op papier voor zich, maar op een iPad. Zij staan voor een groot, breed scherm waarop achtergrond- of sfeerbeelden geplaatst kunnen worden. Ook wordt via dit scherm contact gelegd met de correspondenten op locatie. Omdat de presentatoren nu zelf voor het scherm staan, wordt nog meer de illusie gewekt van een één-op-ééngesprek. Door deze bewegingsvrijheid en de afwezigheid van de tekst op papier wordt het tijdperk van de nieuwslezer nu voorgoed achter ons gelaten.

Ga terug naar de dossierpagina