Je bevindt je hier:

Data als Kans

Ben jij onderzoeksjournalist? Wil jij je toepasbare kennis over ‘multimediale’ zoektechnologie en artificiële intelligentie vergroten? Dan is ‘Data als Kans’ iets voor jou. Data als Kans is een uniek programma voor onderzoeksjournalisten. De cursusreeks focust op hoe journalisten grootschalige multimediale databronnen kunnen benutten in hun research. Het traject bestaat uit vier modules die worden verzorgd door experts van Beeld & Geluid, Bellingcat en ANP. Data als Kans vindt plaats bij Beeld & Geluid Den Haag.

Banner van Data als Kans met aankondiging en logo's

**De aanmeldingstermijn voor Data als Kans 2023 is gesloten** 

De onderzoeksjournalist(iek) staat voor bijzondere uitdagingen. Tijd en geld voor diepgravende en geduldige journalistieke onderzoeken zijn vaak schaars en tegelijkertijd wordt de (technische) onderzoeksomgeving zowel grenzelozer als complexer, met een spectaculair groeiende hoeveelheid data. Een onderzoeksjournalist moet van veel markten thuis zijn. De journalistieke (ambachtelijke) vaardigheden en nieuwsgierigheid, blijven de basis van een goed verhaal, maar dat verhaal is zelden meer te construeren en rond te maken zonder een duik in een veelheid van digitale documenten, media en data.

Wat is Data als Kans?

Data als Kans is een cursusreeks voor onderzoeksjournalisten werkzaam voor uiteenlopende (nieuws)media. Deelnemers hebben een drive om binnen hun redacties het gebruik van datasets en data-analyses te intensiveren en daarmee bijzondere journalistieke producties te maken. De reeks bestaat uit vier modules die worden verzorgd door experts van Beeld & Geluid, Bellingcat en ANP.

Wat leer je?

Na afronding van het programma begrijp je de mogelijkheden en beperkingen van state-of-the-art multimedia zoektechnieken en het gebruik van artificiële intelligentie hierbij; je leert methoden en technieken om deze data te analyseren, interpreteren, visualiseren en vertalen naar nieuwswaarde en kun je aan de hand van cases opgedane kennis en vaardigheden vertalen naar de beroepspraktijk en eventueel een publicatie.

Je verwerft de kennis en vaardigheden om binnen de organisatie waar je voor werkt de meerwaarde van datagedreven onderzoek aan de dag te leggen. Je kunt aan anderen duidelijk maken hoe datagedreven onderzoek ingezet kan worden en welke methoden, tools en vaardigheden daarbij nodig zijn.

Programma

De cursus vindt plaats van 23 januari tot en met 5 juni 2023. 

  • Maandag 23 januari 2023: kickoff bijeenkomst - informeel kennismaken.
  • Maandag 6 februari 2023: module 1 - Op zoek naar data door ANP. Trainer: Yordi Dam (ANP). Gastspreker: Sjoerd Mouissie, datajournalist/datavisualisatiemaker bij NOS.
  • Maandag 6 maart 2023: module 2 - Verhalen vinden in data en datavisualisatie door ANP. Trainer: Yordi Dam (ANP). Gastspreker: Yael de Haan, lector Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie ( Hogeschool Utrecht).
  • Maandag 3 april 2023: module 3 - Benutten van multimedia bronnen door Beeld & Geluid. Trainers: Luuk Ex (Beeld & Geluid) en Willemien Sanders (Universiteit Utrecht en B&G). Gastspreker: Stijn Peeters, Universitair docent Media en Information aan de Universiteit van Amsterdam. Medeontwikkelaar van de software 4CAT om social media platformen te analyseren.
  • Maandag 8 mei: module 4a - Misinformatie en Open-source intelligence door Bellingcat. Trainer: Annique Mossou en Foeke Postma (Bellingcat).
  • Maandag 5 juni: module 4b - Misinformatie en Open-source intelligence door Bellingcat. Trainers: Annique Mossou en Foeke Postma (Bellingcat). Gastspreker: nog niet bekend.

De cursus wordt op de laatste cursusdag, op maandag 5 juni, afgesloten met een borrel. 

Selectie

Het programma richt zich op journalisten werkzaam voor uiteenlopende (nieuws)media met minimaal 1 jaar ervaring en een drive om binnen hun redactie het gebruik van datasets en data-analyses te intensiveren en daarmee bijzondere journalistieke producties te maken. We zijn op zoek naar deelnemers met:

  • een afgeronde universitaire of HBO-opleiding of een vergelijkbaar academisch werk- en denkniveau
  • een professionele nieuwsgierigheid om over de grenzen van de eigen werkcontext en vraagstukken te kijken en nieuwe werkwijzen uit te proberen

Om in aanmerking te komen voor deelname voldoe je aan deze criteria. Je bent:

  • ambitieus en hebt de passie en potentie om verandering en vernieuwing in de journalistieke sector te verwezenlijken.
  • bereid om genereus om te gaan met eigen netwerk en diensten ten behoeve van de onderzoeksjournalistiek.
  • leergierig en bereid om standpunten, meningen en mentale modellen ter discussie te stellen en je handelingsrepertoire uit te breiden.
  • bereid werk te publiceren dat voortkomt uit je deelname aan Data als Kans.

Verder heb je voldoende tijd om het programma te volgen en met inzet en toewijding deel te nemen aan alle bijeenkomsten.

Aanmelding en selectie

De aanmeldingstermijn voor Data als Kans 2023 is inmiddels gesloten. 

Deelnamekosten

De kosten bedragen € 600 (ex. btw) per deelnemer. Je kan de deelnemerskosten dekken door een Beurs Expertisebevordering aan te vragen bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Meer informatie

De cursussen vinden plaats bij Beeld & Geluid in Den Haag: Zeestraat 82, 2518 AD Den Haag

In de informatiebrochure staat alles over Data als Kans. Mocht je vragen hebben, stuur een mail naar data-als-kans@beeldengeluid.nl.

Wil je op de hoogte gehouden worden over Data als Kans of soortgelijke initiatieven? Laat je gegevens achter op dit formulier.

Data als Kans wordt gerealiseerd door het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Beeld & Geluid in Den Haag, Bellingcat en ANP en mogelijk gemaakt door het Stimuleringfonds voor de Journalistiek.