Geluiden

Vallend glas, piepende deuren, een postkoets, allerlei soorten auto's (interieur en exterieur), een matrixprinter, computerspelletjes, een digitale telefoon en allerhande ruimtewezens; een kleine greep uit ons enorme geluiden-archief.
Niet alleen tijdens de hoogtijdagen van het hoorspel op de radio is deze collectie intensief gebruikt, ook vandaag de dag wordt er uit deze bijzondere collectie van Beeld en Geluid veel materiaal opgevraagd. Onder de gebruikers zijn behalve medewerkers van radioprogramma's ook veel medewerkers van televisieprogramma's die op zoek zijn naar het geluid van een fax, tandartsboor of donder in de verte.

Omvangrijke collectie geluiden

Deze collectie bevat zeer uiteenlopende geluiden: blaffende honden, kwakende kikkers, huilende baby's, koetsen met één, twee of acht paarden, maar ook uiteenlopende spook- en horrorgeluiden of dertig versies van het geluid dat een balletje maakt wanneer het op een metalen ondergrond valt. Denk ook aan vallend servies, betonmolens en rumoer op een bouwplaats, het geluid van een moerassteppe bij nacht, het ontwaken van tropische vogels in het oerwoud en het huilen van een demonische wind.

'Verdwenen geluiden'

Ook bevat de collectie talloze 'verdwenen geluiden', geluiden die vroeger te horen waren maar zijn verdwenen doordat de wereld om ons heen is veranderd. Bijvoorbeeld het geluid van een stationair draaiende T-Ford, een stoom- of diesellocomotief, het geluid van een door een paard getrokken maaimachine langs de kant van de weg, het geluid van het neerzetten van een lege melkbus, het geluid van een typmachine of het geluid van het schrijven op een schoolbord met een krijtje. Dit soort geluiden hoor je tegenwoordig niet veel meer, maar in het geluidenarchief van Beeld en Geluid worden ze voor de eeuwigheid bewaard.

Eigen geluiden-opnames

Veel geluiden staan op CD's die - vaak voor veel geld - in een winkel of online kunnen worden aangeschaft, maar de collectie van Beeld en Geluid bevat ook een groot aantal eigen gemaakte registraties van geluiden. Zo heeft Beeld en Geluid bijvoorbeeld opnames van het geroezemoes in de hal van het Atomium tijdens de Expo Brussel in 1958 of een elf minuten durende opname van het klotsen van water tegen de kade van de haven van Huizen. 

Veldwerk

Dit is authentiek veldwerk: met een microfoon en bandrecorder ging men op pad om ter plekke opnames te maken. Niet alleen omdat het soms gemakkelijker en goedkoper was om zelf een opname te maken, maar ook omdat veel geluiden uit het buitenland komen en in een Nederlands programma niet altijd gebruikt kunnen worden. Het geluid van een espressoapparaat kan misschien overal vandaan komen, maar een schoolplein met spelende kinderen klinkt in Groot-Brittannië wezenlijk anders dan in Nederland.

Het Geluid van Nederland

Op Het Geluid van Nederland en Soundcloud wordt een selectie uit de Eigen Opnames, van het unieke Geluidenarchief van Beeld en Geluid, beschikbaar gemaakt onder een Creative Commons - Naamsvermelding - Gelijk-delen licentie. Deze geluiden mogen worden hergebruikt mits men verwijst naar Beeld en Geluid als de bron van het materiaal en nieuwe werken onder dezelfde Creative Commons licentie vrijgeeft. Voor hergebruik onder andere voorwaarden kunt u contact opnemen met het klantcontactcentrum.