(Foto: Roel Bazen)

“Tijdens het punkgebeuren, knipte ik alleen met de schaar en de kam en ook wel alleen met mijn handen en werd het knipgebeuren, een scheurgebeuren. Wat zien we nu gebeuren binnen het hoofdgebeuren? Het hele kapgebeuren is een hapgebeuren geworden.” (Fred de Roos, herenhapper)

Als ‘trendbestrijders’ leggen Van Kooten en De Bie de modegrillen van de hedendaagse samenleving bloot. Vaak nog voordat het bestaan ervan tot het collectieve bewustzijn is doorgedrongen.

Clubs

Een samenleving vol dolende individuen, naarstig op zoek naar aansluiting bij gelijkgestemden, blijkt voor Van Kooten en De Bie een onuitputtelijke bron van inspiratie. Allerhande clubs passeren in de loop der jaren de revue in sketches en persiflages: van een vereniging voor teleurgestelde verzetsmensen en de krasse knarren tot mannenpraatgroepen, de Nieuwe AVRO van Cor van der Laak en het steunpunt voor optimisten.

Simplisties Verbond

Een van de satirische hoogtepunten is de oprichting van Het Simplisties Verbond in 1974. Het is voor directeuren Heer Koot en Heer Bie de club der clubs, maar dan één zonder leden. De club pleit voor versimpeling van het leven en tegen nodeloos ingewikkelde lulkoek. Het Simplistisch Verbond houdt honderdduizenden kijkers aan de buis gekluisterd. Met de introductie van de ‘krompraat’, een verwijzing naar de algehele taalverloedering, ontwikkelt het Simplisties Verbond zich bovendien als rijke bron van woordacrobatiek.