Research and Development blog

Wat kunnen iBeacons betekenen voor cultureel erfgoed?


Op 23 en 24 augustus vond de iBeacon Experience Hackathon plaats in het VondelCS gebouw in het Vondelpark in Amsterdam. Op initiatief van o.a. Appsterdam, Glimworm IT en Sanoma Media is een groep van developers en creatieve denkers uitgenodigd om nieuwe toepassingen voor de iBeacon te ontwikkelen. Het Nederlands Institiuut voor Beeld en Geluid was hierbij aanwezig om te spelen met een iBeacon applicatie die beelden uit haar archief afspeelt op basis van locatie.

De iBeacon: wat kun je ermee?

(cc) Glimworm Beacons 204
iBeacons zijn kleine apparaten die via Bluetooth Low Emission (BLE) gegevens uitwisselen met andere Bluetooth apparaten. iBeacons kunnen bijvoorbeeld contact leggen met smartphones. De iBeacons hebben een ingebouwde sensor die gegevens als locatie, temperatuur, beweging en versnelling meten en kunnen vanwege hun lage energiegebruik wel tot een jaar doen met één batterij.

Hackathon Challenges

In totaal hebben 180 deelnemers zich ingeschreven en zijn er uiteindelijk 10 (concept)applicaties gepresenteerd aan het einde van de hackathon. Een aantal organisaties hadden een challenge uitgeschreven voor deelnemers om mee aan de slag te gaan: VondelCS zocht naar een app die relevante informatie zou tonen op basis van (micro)locatie; Europeana daagde de programmeurs uit om een app te maken die via de Europeana API een culturele ervaring op locatie mogelijk maakt; en Videodock vroeg de aanwezige hackers om een app voor het Concertgebouw te maken die een interactieve ervaring met de muziek of met het publiek mogelijk zou maken.

Resultaten op een rij


Na twee dagen denken en programmeren zijn er 10 verschillende demo’s gepresenteerd, die allemaal op een verschillende manier gebruik maakten van de mogelijkheden van de iBeacons. Een driekoppige jury (namens Sanoma, Vodafone en Glimworm) beoordeelde de presentaties en verkozen ‘Billboard Stories’ tot de winnaar; een applicatie die opmerkt wanneer je dicht bij een reclamebord bent, en op basis van persoonlijke gegevens relevantie advertenties aanbiedt. ‘IceBreacon’ kreeg de tweede prijs: een peer-to-peer applicatie die je in contact brengt met ‘relevante’ personen op een conferentie. De derde prijs was voor ‘B-Vid’, een hack die een kleine (Vine-sized) video uitzendt vanaf je telefoon naar iedereen in de buurt.

Daarnaast gaven een aantal demonstraties een mooi idee van wat iBeacons kunnen betekenen voor het creatief hergebruik van cultureel erfgoed:

Art Whisperer

Axel Roest  presenteerde Art Whisperer, een applicatie ontworpen voor musea die detecteert wanneer je stilstaat bij een kunstwerk en vervolgens de tekstuele omschrijving van het werk gaat voorlezen. De iBeacon bevindt zich bij het kunstwerk zelf en maakt contact met de smartphone van de bezoeker. Een mooie toevoeging hieraan is dat het geluid van de voorleesstem vervaagt wanneer je verder weg of dichterbij het kunstwerk loopt. Ook zou de applicatie data kunnen verzamelen over kunstwerken die je mooi vindt, zodat wanneer je een museum in een andere stad bezoekt de app je andere vergelijkbare werken kan aanraden.

Twelve.io


In opdracht van VideoDock bedachten Yoeri Staal en Martijn de Haan het concept voor Twelve.io, die in een concertruimte zoals die van Het Concertgebouw gebruikt kan worden. Door middel van iBeacons en een smartphone applicatie worden telefoons automatisch op stil gezet, wordt er extra content over het concert aangeboden en kunnen gebruikers hun mening geven over de muziek via een ‘hot or not’ feature. Een mooi voordeel aan deze applicatie is dat het tevens de smartphone zelf - via de bluetooth functie - tot een beacon maakt, waardoor de applicatie kan blijven werken zonder internet of in vliegtuigstand.

Uit IN Beeld en Geluid


Het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid bedacht een applicatie waarbij de iBeacon relevante contextuele audio en video op basis van locatie vertoont. De collectie van Beeld en Geluid heeft ongeveer één miljoen items die de audiovisuele geschiedenis van Nederland weergeven. In potentie zou op iedere mogelijke locatie in Nederland beeldmateriaal uit het archief vertoond kunnen worden. Dit werd via de ‘Uit IN Beeld en Geluid’ iPhone applicatie gedemonstreerd door iBeacons te gebruiken om via het platform OpenBeelden.nl prachtige beelden van het Vondelparkpaviljoen te laten zien, de locatie van de hackathon.

De iPhone (of iPad) pikt op zo’n twintig meter afstand het unieke signaal van een Beeld en Geluid iBeacon op. Op dat moment wordt in de app aangegeven dat men in de buurt van een specifieke B&G beacon is en welke video daarbij hoort. Als de gebruiker vervolgens nog dichter naar de beacon toeloopt wordt de bijbehorende video vertoond. In dit geval een video van de Fashion Week in 1951 die zich op dezelfde plek afspeelde als waar de iBeacon zich tijdens de Hackathon bevond:

 

De Uit IN Beeld en Geluid app stelt Beeld en Geluid in staat om bij specifieke plekken of culturele objecten gerelateerde video’s uit het open archief te tonen; hiermee wordt context gegeven aan deze plekken en objecten en kan de rijke audiovisuele erfgoed van Beeld en Geluid overal ter wereld vertoond worden.

Bekijk hier de volledige presentatie gegeven door Lotte Baltussen van Beeld & Geluid:


Doordat iBeacons cultureel erfgoed content aan kan bieden op relevante plaatsen, maakt dat zowel de content als de iBeacon zelf waardevoller. A match made in heaven… (of welke locatie dan ook!)

Meer weten over iBeacons en cultureel erfgoed? Neem gerust contact op met de Research & Development afdeling (@benglabs)  van Beeld en Geluid!

 

Relevante links

 

 

Subscribe to Recente blogposts