Je bevindt je hier:

Geslaagde kick-off voor Europeana 1914-1918

Afbeelding: Koninklijke Bibliotheek, Jacqueline van der Kort

Woensdag 12 maart vond in de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag de aftrap plaats van de campagne Europeana 1914-1918. Doel van deze campagne is het creëren van een digitaal archief met materiaal over de Eerste Wereldoorlog uit meer dan twintig landen. Na eerder al te zijn neergestreken in onder andere Duitsland, Slovenië, Denemarken en Engeland, is nu Nederland aan de beurt. Tijdens speciale collectiedagen kan iedereen zijn materiaal en verhalen laten digitaliseren voor opname in de database van Europeana.

De landelijke kick-off werd geopend door Els van Eijk van Heslinga, lid van het directieteam van de KB, dat aan de wieg heeft gestaan van Europeana. Het online krantenarchief Delpher bevat veel materiaal uit de periode 1914-1918 en kan daarmee veel bijdragen aan deze campagne. Hierna benadrukte Marjan Hammersma, directeur-generaal Cultuur & Media van het Ministerie van OCW, de waarde die het ministerie hecht aan digitaal cultureel erfgoed. Europeana 1914-1918 biedt niet alleen nieuwe perspectieven op Nederland in de Eerste Wereldoorlog, maar biedt ook de mogelijkheid ervaring op te doen met het onderling verbinden van grote hoeveelheden data.

Kijken naar het verleden

Eurocommissaris Neelie Kroes sprak de zaal toe via een persoonlijke videoboodschap, waarin ze onderstreepte dat kijken naar het verleden goed is voor de toekomst van Europa. Europeana 1914-1918 houdt niet alleen de herinnering in leven, maar brengt ook verschillende generaties en lidstaten met elkaar in gesprek. Daarnaast vormt het interactieve archief een platform voor nieuwe ideeën en een onontgonnen terrein voor de creatieve industrie.

Nadat Jill Cousins, directeur van Europeana, een toelichting gaf over de achtergrond van deze campagne, werden twee heren geïnterviewd over hun persoonlijke verhaal en materiaal over de Eerste Wereldoorlog. De heer Van Lith las een fragment voor uit de herinneringen van zijn ouders aan de oorlog, die hij hen ooit vroeg om op te schrijven. De heer Van Loon toonde het houten speelgoedfort dat zijn vader als verjaardagscadeau van een oom kreeg, die zich als dienstplichtig militair verveelde in de kazerne. Van Loon droeg het fort over aan Huis Doorn, waar 28 en 29 maart de eerste collectiedagen zullen plaatsvinden.

De kick-off werd afgesloten met een column van Thomas von der Dunk, die vervolgens in debat ging met Samuël Kruizinga (Universiteit van Amsterdam) en Kees Ribbens (NIOD) over de invloed van de Eerste Wereldoorlog op de huidige Nederlandse samenleving.

Meer weten

De komende tijd zullen er op verschillende locaties in Nederland collectiedagen georganiseerd worden. Digitale Collectie zal een bijeenkomst organiseren voor instellingen die overwegen materiaal uit hun collectie te delen met Europeana 1914-1918. Blijf op de hoogte via de website van Digitale Collectie en/of de DEN-nieuwsbrief.