Je bevindt je hier:

Buiten Spelen of gamen

[ Flash content verwijderd ivm Google melding incompatibele plug-ins ]

Infoshow, 4 november 1981, VOO (bron: Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid)

Verslavend

De eigenaar van een broodjesspeciaalzaak speelt fanatiek het spel Defender. Hij is zelf de beste klant van het videospel in zijn zaak. Volgens de verslaggever kan deze man “zonder overdrijving gerekend worden tot een van de ernstigste verslaafden aan videospellen”. 

De Retro Game Experience staat in Beeld & Geluid, dus ik dacht: "laat ik eens op zoek gaan in ons archief naar oude televisiebeelden over gamen in de jaren 80 en 90." De media schenkt in die tijd niet heel veel aandacht aan gamen en doen ze het, dan is het meestal negatief. Terwijl in de jaren 80 een bloeiende game-industrie ontstaat in Nederland, gaat het op televisie vooral over verslaafde gamers en de vraag of kinderen niet beter buiten kunnen spelen. 

Buiten Spelen

[ Flash content verwijderd ivm Google melding incompatibele plug-ins ]

Jeugdjournaal , 23 oktober 1993, NOS (bron: Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid)


 

In de reportage over de Nationale Kampioenschappen Nintendo in Drunen vraagt de verslaggever aan een deelnemertje: “Speel je nog wel eens buiten?” Bij het volgende jongetje idem: “Kom je nooit meer buiten?" Wat de kinderen zo leuk vinden aan met de Nintendo spelen is blijkbaar helemaal niet interessant.

Computerweduwe

[ Flash content verwijderd ivm Google melding incompatibele plug-ins ]

Ronduit. Help, ik word een nummer, 19 februari 1985, EO (bron: Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid)


 

In deze discussie tussen hoogleraren, politici en studenten bij de Evangelische Omroep worden ook zorgen geuit over de invloed van computers. Quotes als: “Ik lees in de krant over de computerweduwe”, en: “U bent maar bezig met die spelletjes”, vliegen over tafel. Presentor Jan van den Bosch schets zelfs de angstige situatie dat we in de toekomst boodschappen gaan doen met de computer. Dat zou toch wat zijn, dan zou er niemand ooit meer buiten komen.

Het angstbeeld is inmiddels uitgekomen; we doen boodschappen via het internet en kinderen en volwassenen gamen meer dan ooit.