Je bevindt je hier:

WO II in 100 voorwerpen

Op 4 februari 2014 opent koning Willem-Alexander de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Kunsthal in Rotterdam. De tentoonstelling is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en laat voorwerpen zien uit de collecties van 25 Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, en een aantal bruiklenen uit andere verzamelingen. Een bijzondere bruikleen komt uit de collectie van Beeld & Geluid. Het betreft opnamen gemaakt door prins Bernhard van het bevrijde Nederland. De privé-collectie van prins Bernhard is (digitaal) geconserveerd door Beeld & Geluid (en voorgangers).

De prins legt een deel van zijn tocht door Nederland vast op kleurenfilm zonder geluid. Op 2 augustus 1945 keert prinses Juliana met haar drie dochters terug vanuit Canada. De prins filmt ook deze historische gebeurtenis. Op vliegveld Teuge arriveren twee vliegtuigen: één met de prinsessen Juliana en Margriet aan boord en één met de prinsessen Beatrix en Irene. Twee troonopvolgers in één toestel is te riskant. Voor Radio Herrijzend Nederland maakt Frits Thors een verslag van de aankomst. Prins Bernhard filmt hoe Thors de prinsesjes voor de radio interviewt. Deze geluidsfragmenten behoren eveneens tot de collectie van Beeld & Geluid en zijn onlangs in het project Gesneden Platen digitaal geconserveerd.

Voor de tentoonstelling is een montage gemaakt zodat de geluidsopnamen voor het eerst samen met de film van prins Bernhard zijn te horen. Overigens is dezelfde aankomst gefilmd door Frits Thors. Op het Amateurfilmplatform is zijn Bevrijdingsfilm te zien. De aankomst is te bekijken vanaf 34:42. Op woensdag 3 augustus 1945, een dag na de landing bij Apeldoorn, bracht Trouw een fotoreportage.