Collecties blog

De Kleare Kimen in de jaren 50 en 60

 Een oud verhaal dat dan weer leeft

 

Subscribe to Recente blogposts

Laten zien wat Nederland in huis heeft

IDFA laat zien wat Nederland in huis heeft zo stelde de Volkskrant op 16 november. Hoewel het gaat over de Nederlandse inbreng tijdens het documentairefestival van dit jaar, geldt het ook voor de rijke geschiedenis van dit filmgenre in Nederland. Dit bewijst Bert Hogenkamp in de drie boeken die hij schreef over de ontwikkeling van de documentaire. Ter gelegenheid van IDFA 2016 is zijn eerste boek De Nederlandse documentaire film 1920-1940 in een nieuwe vormgeving online uitgegeven. Lees meer...

Subscribe to Recente blogposts

Het managen van verschillende media.

Het managen van verschillende media.

25 januari, 15.00 uur: telefoon. Een directiesecretaresse van een niet nader te noemen omroep vraagt om een foto van Humberto Tan aan tafel bij Sonja Barend ergens in de jaren 80. Ze heeft het nodig voor de directeur en wel graag binnen een half uur. Beeld en Geluid zou dat volgens diverse bronnen moeten weten. Natuurlijk kunnen wij, als kenniscentrum, ons nog de tafel van Sonja op Zondag (of een andere dag) herinneren.

Subscribe to Recente blogposts

“Joop Hueting was niet de enige!”

“Joop Hueting was niet de enige!”

Subscribe to Recente blogposts

De verbeelding aan de macht

De verbeelding aan de macht.

Een half jaar geleden kwam ik op verzoek van onze huismoderator Bas Agterberg in contact met documentairemaker Barbara den Uyl.

Subscribe to Recente blogposts

Het koffertje van Van Houdt, wat zit erin?

De collectie historische radioapparatuur van Beeld en Geluid heeft er een mooie aanwinst bij: oud-sportverslaggever Bep van Houdt schenkt zijn koffer met ‘reportophones’. Onafscheidelijk waren ze, Van Houdt en zijn koffer. Overal ter wereld zijn ze samen geweest. En altijd per openbaar vervoer, een rijbewijs heeft hij nooit gehad. Koffertje nooit ergens laten staan in bus of trein? Nee, nooit!

Subscribe to Recente blogposts

De vier Songfestivals op eigen bodem

Illustraties van Hans de Cocq in Beeld en Geluid

Het jongerenprogramma Moef Ga Ga, het voorlichtingsprogramma Open en Bloot en het kinderprogramma Sesamstraat zijn verschillend in doelgroep en inhoud. Het grafische werk van Hans de Cocq hebben ze als overeenkomst. De illustrator en ontwerper maakte in dienst van de NOS titels en illustraties voor vele televisieprogramma’s. Een groot deel van zijn werk behoort al sinds 1996 tot de collectie van Beeld en Geluid. Op 26 maart 2015 is de collectie aangevuld door zijn familie met schetsen, tekeningen, ontwerpen en een boek.
Subscribe to Recente blogposts

Kroniek van een aangekondigde Elfstedentocht

Op zaterdag 21 februari 2015 is het dertig jaar geleden dat de dertiende Elfstedentocht werd gereden. De NPO gaat op die dag de dertien uur durende marathonuitzending van Studio Sport over de tocht van 1985 opnieuw uitzenden op themakanaal NPO Best. De weersvoorspelling voor Leeuwarden voor aanstaande zaterdag: zwaar bewolkt, lichte regen en 6 graden Celsius. De kans op een Elfstedentocht: nul.


Subscribe to Recente blogposts

Prikkelende blik in beeld voor beeld

Voor wie zich wil laten verrassen door films die onze kijk op zaken prikkelen en die onze, vaak onbewuste, vooroordelen aan het wankelen brengen begint op 11 februari begint in Amsterdam het Beeld voor Beeld festival in EYE. Het festival zit op het kruispunt van de visuele antropologie, de documentaire film en politiek. Het veelzijdige internationale programma vertoont ook films uit het archief van Beeld en Geluid, waaronder een aantal films over de Nederlandse mijnen en de presentatie van een DVD-box van het werk van filmmaker Peter Creutzberg.

Subscribe to Recente blogposts

Pagina's

Subscribe to Recente blogposts