Je bevindt je hier:

Beelden van jonge André Rieu opgedoken in archief?

Vandaag, 1 oktober 2014, is André Rieu 65 geworden. In ons archief is een bijzonder filmpje opgedoken met zijn vader, André Rieu Senior, waar waarschijnlijk de kleine André zelf op te zien is.

Senior en Junior

André wordt geboren in Maastricht als oudste zoon in een muzikaal gezin van zes kinderen. Zijn vader, ook André Rieu geheten, is lange tijd dirigent van de Opera van Leipzig en voert tevens het Limburgs Symfonie-orkest aan. In deze reportage uit 1957 is Rieu senior te zien bij de Mozartherdenking in Maastricht. Gekleed in kostuums uit de achttiende eeuw compleet met pruiken wordt de grote componist herdacht. Een beeld dat wij nu kennen van André Rieu Jr. en waarmee hij over de hele wereld succesvol is geworden.















Mozart-herdenking in Maastricht, Journaal van 08-01-1957, NTS (bron: collectie Beeld & Geluid)

Is het jongetje de kleine André?

Rieu senior arriveert samen met de Oostenrijkse pianiste Ingrid Haebler en violist Theo Olof. Wanneer zij uit de koets stappen wordten ze begroet door drie kinderen. Het zou goed kunnen dat het jongetje in het midden André Rieu is. Hij moet toen zo’n acht jaar oud zijn geweest. Graag zouden wij willen weten of dit ook echt zo is. Overigens is er bijna geen geluid bij dit filmpje dat uit onze de nieuwscollectie komt. Destijds werd er live over de reportages gesproken en dat commentaar is helaas niet gearchiveerd.

Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en de Muziekencyclopedie wensen André Rieu een fijne verjaardag! Heeft u meer informatie over dit filmpje mail ons: muziekencyclopedie@beeldengeluid.nl