Je bevindt je hier:

Nederlandse tv-opnamen Horace Silver teruggevonden



















Fragment:  Battle of the bands: Newport Jazz Festival, Rotterdam, 26-10-1968 (AVRO).
Herkomst Beeld & Geluid

Afgelopen woensdag (18 juni 2014) overleed jazzpianist en componist Horace Silver op 85-jarige leeftijd. Aanleiding om eens te snuffelen in ons archief naar opnamen van hem. Horace Silver heeft menigmaal opgetreden in Nederland en zelfs meegespeeld op een album van zangeres Rita Reys.

Silver in De Doelen

De opnamen van Silver samen met Sonny Rollins uit 1959 zijn bekend, maar een opname van het Newport Jazz Festival? Het leek me materiaal van het beroemde jazzfestival op het Amerikaanse Rhode Island. Dat dacht een collega-archivaris waarschijnlijk ook ooit. Wat blijkt: het gaat om een festival in de Rotterdamse Doelen ! Het Rotterdamse Newport Jazz Festival werd eind jaren zestig en begin jaren zeventig georganiseerd.

Kaapverdische roots

Horace Silver vertelt dat hij begrijpt dat er in "Holland" een Kaapverdische gemeenschap woont. Dat klopt en vooral in Rotterdam is deze groot. Hij heeft zojuist 'Cape Verdian Blues' gespeeld, maar dat optreden staat helaas niet op deze opname. Zijn vader komt uit Kaapverdië en Silver is geïnspireerd door de muziek van dit eilandenrijk. Vervolgens vertelt hij over het nummer dat hij gaat spelen: “The melodic line was inspired by our Brazilian trip and the rhythmic conception was inpired by Cape Verdian music. We hope you enjoy a thing we call 'Song for my Father'.” Dan zet het kwintet het klassieke intro in met de baslijn, de piano en de blazers.

Onbekende opname?

‘Song for my Father' is het beroemdste nummer van Horace Silver en hij voert het hier magistraal uit in een meer dan een kwartier durende versie. De bezwete Horace Silver gaat gaat helemaal op in zijn pianospel. Tevens zijn een jonge Randy Brecker en Billy Cobham te zien die in de jaren zeventig grote invloed zullen hebben op de fusionjazz. Ik vraag me af hoeveel mensen deze opname kennen, of er net zoals ik van uitgingen dat het Amerikaanse beelden waren die minder geschikt zijn voor hergebruik. In ons archief is het optreden in ieder geval nooit beschreven als Nederlands materiaal. Hier wat kleine fragmenten van deze opnamen, wie weet wordt binnenkort de volledige versie uitgezonden.

Concert opgenomen op 26 oktober 1968 en uitgezonden door de AVRO onder de titel ‘Battle of the bands’. In de bezetting: Horace Silver (piano), Randy Brecker (trompet), Bernie Maupin (tenorsax), John Williams (bas) en Billy Cobham (drums).