Je bevindt je hier:

Eurovisie Songfestival: De kansen voor Nederland...?

Als jullie winnen, waar wordt het Songfestival dan gehouden? 

Buitenland enthousiast

Gedurende de afgelopen dagen zijn de kansen voor de Nederlandse inzending toegenomen. Waar The Common Linnets bij de wedkantoren eerst al verrassend derde stonden, stegen zij gisteren naar een tweede plek. De internationale pers is bijzonder gecharmeerd van Ilse en Waylon. Een Britse journalist vroeg waar wij het songfestival gingen houden als we zouden winnen: " ehm Ziggo Dome Amsterdam I guess". In een Brits artikel wordt de eenvoud van Calm After The Storm geprezen, en de populariteit van country gekoppeld aan de Amerikaanse serie Nashville. Ik heb deze serie op streamingsite Netflix in marathonsessies verslonden, maar ik heb geen idee hoe populair deze serie in Europa is. De muziek die The Common Linnets maken (album vandaag uit) is inderdaad vergelijkbaar met de muziek van de serie. In meerdere internationale hitlijsten staan Ilse en Waylon in de top 10, wat zal het album gaan doen?

Nooit de tweede plaats

Na de bekendmaking van de winnaars van de tweede halve finale, bepaalt organisator EBU de volgorde van liedjes voor de finale zaterdag. Tussen welke liedjes The Common Linnets opkomen is van grote invloed op de kansen. Zouden zij na andere ballads komen zoals bijvoorbeeld het mooie liedje van Noorwegen, dan is er kans op verzadiging bij het publiek. Maar na een aantal eurodance-acts is de inzending van Nederland een oase van rust waardoor ze opvallen. We spelen als een van de laatsten, na gastland Denemarken, wat gunstig is. Welke plek je nooit wil hebben in de finale is de tweede plaats. Nog nooit in de bijna zestigjarige geschiedenis van het festival heeft het tweede liedje in de uitzending van het songfestival gewonnen.

Classy, but maybe too classy

Veel internationale journalisten hebben The Common Linnets als persoonlijke favoriet. Ook Italië is enthousiast "It's classy but maybe to classy". Oftewel het beste liedje van het festival is niet altijd de winnaar, vriendjespolitiek (Oekraïne) en podiumpresentatie (Oostenrijk) zijn ook van grote invloed. "Well, I'ts better than Sieneke": het is ongelofelijk hoeveel fans/journalisten die in het perscentrum rondlopen alle acts uit hun hoofd kennen. Ik wil ook nog weleens een popquiz winnen, maar als Azerbeidzjan vraagt wat ik van hun act vind moet ik het antwoord schuldig blijven. Welke act hoort ook weer bij Azerbeidzjan? Ik heb souvenirs van ze gekregen, misschien iets voor een tentoonstelling in Beeld & Geluid?

Vandaag ga ik kijken bij de vergadering van de overkoepelende fanclub OGAE waar meer dan veertig Eurovisie-fanclubs bij aangesloten zijn.

 Informatie:

  • Fotocredits:  Ilse de Lange bij de personferentie eerste halve finale (fotograaf Sander Hesterman, EBU).