BankGiro Loterij - de Cultuurloterij van Nederland

BankGiro Loterij – de cultuurloterij van Nederland

De BankGiro Loterij is de oudste goededoelenloterij van Nederland. Ongeveer 650.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen molens, musea en monumenten in Nederland. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2012 ruim 64 miljoen euro bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Met de bijdrage uit dit jaar en voorgaande jaren zorgen de deelnemers van de cultuurloterij ervoor dat molens, musea en monumenten bewaard blijven. Zo maakt de BankGiro Loterij de renovaties van Het Rijksmuseum en het Scheepvaartmuseum mede mogelijk. Ook kon de Hermitage Amsterdam dankzij een grote bijdrage van de loterij gerealiseerd worden.

BankGiro Loterij op Facebook 

BankGiro Loterij en Beeld en Geluid 

Beeld en Geluid ontving als meerjarige begunstigde wederom het vorstelijke bedrag van 300.000 euro. Met die bijdrage wordt de nieuwe tentoonstelling die Beeld en Geluid maakt: Leven met Oranje, een Koninklijke tentoonstelling gefinancierd. Daarnaast ontving Beeld en Geluid een extra bijdrage van 559.200 euro voor Mijn Band met Oranje, een nationale inzamelingsactie waarbij het instituut op zoek gaat naar de mooiste Oranje-video’s van amateurfilmers in Nederland. 

Mijn Band met Oranje

Met de toekenning van 559.200 euro voor Extra Projecten van de BankGiro Loterij start Beeld en Geluid een landelijke actie om een lacune in zijn amateurvideocollectie op te vullen. Veel amateurfilmers in Nederland hebben de afgelopen decennia Oranje-opnames gemaakt van gebeurtenissen zoals Koninginnedag en Prinsjesdag. Op de zolderkamers van Nederland ligt mogelijk nog uren aan waardevol materiaal te wachten. Beeld en Geluid gaat met steun van de BankGiro Loterij op zoek naar deze beelden om ze op te nemen in de collectie en ze toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Door mee te spelen met de BankGiro Loterij steunen deelnemers alle vormen van cultuur in Nederland en maken zij kans op prijzen. In 2012 kochten zij loten voor in totaal 128.418.493 euro. De helft daarvan is bestemd voor cultuur. De loterij kan zo 64.209.247 euro schenken aan vele culturele organisaties, waaronder Vereniging Hendrick de Keyser, Het Rijksmuseum, het Fries Museum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Nieuwe Kerk, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting DOEN en Vereniging De Hollandsche Molen. De andere helft is bestemd voor het prijzenpakket van de loterij en voor operationele kosten.
De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. De directie van de drie loterijen wordt gevoerd vanuit Novamedia. Novamedia/Postcode Loterijen is de derde grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld