BankGiro Loterij

BankGiro Loterij – de cultuurloterij van Nederland

Cultuur verbindt, inspireert en verrijkt en vertelt het verhaal over waar wij (als Nederlanders) vandaan komen. Cultuur is echter ook kwetsbaar en verdient bescherming, zodat wij en toekomstige generaties ervan kunnen blijven genieten. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2014 ruim 62.5 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland. Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten, zoals het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam, Vereniging de Hollandsche Molen en het Fries Museum. Een derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen.

BankGiro Loterij op Facebook 

BankGiro Loterij en Beeld en Geluid

Beeld en Geluid ontving als meerjarige begunstigde wederom het vorstelijke bedrag van 300.000 euro. Met die bijdrage werd de nieuwe tentoonstelling 3FM presents: Your Serious Radio gefinancierd. 

Mijn Band met Oranje

Met de toekenning in 2013 van 559.200 euro voor Extra Projecten van de BankGiro Loterij is Beeld en Geluid een landelijke actie gestart om een lacune in zijn amateurvideocollectie op te vullen. Veel amateurfilmers in Nederland hebben de afgelopen decennia Oranje-opnames gemaakt van gebeurtenissen zoals Koninginnedag en Prinsjesdag. Op de zolderkamers van Nederland ligt mogelijk nog uren aan waardevol materiaal te wachten. Beeld en Geluid is met steun van de BankGiro Loterij op zoek gegaan naar deze beelden om ze op te nemen in de collectie en ze toegankelijk te maken voor een breed publiek.

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij steunt culturele organisaties die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed en werven fondsen om hun activiteiten te ondersteunen. Daarnaast geeft de BankGiro Loterij bekendheid aan hun werk.