Architecten en ontwerper

In de nieuwbouw is behoefte aan archief- en depotruimten, technische werkruimten, een multimediabibliotheek, een publieksattractie, kantoor- en vergaderruimten, maar ook aan een bedrijfs en publieksrestaurant, een klantenservice, videozalen en een studiecentrum. Van begin af is duidelijk dat het gebouw een belangrijke bijdrage moet leveren aan het Nederlandse culturele landschap. Zowel door zijn functie en aantrekkingskracht als zijn verschijning.

Willem Jan Neutelings & Michiel Riedijk

Na een uitgebreide selectieprocedure blijkt het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten het dichtst bij de gestelde voorwaarden te komen. Willem Jan Neutelings en Michiel Riedijk hebben allebei een studie aan de Technische Universiteit Delft afgerond. In 1992 komen ze bij elkaar en begint hun samenwerking. In dit geval ontwerpen zij een gebouw waar, binnen een kleurrijk huls, de afzonderlijke taken van Beeld en Geluid zichtbaar blijven. Een hoog op-, en laag neergaande vide beheerst met zijn vele trapvormen het ontwerp. Dit atrium verbindt als een centrale hal de afzonderlijke delen van de organisatie. Er is hierbij gekozen voor één, gemeenschappelijke ingang voor alle gebruikers van het gebouw. Toch is voor de verschillende gebruikers goed te zien welk onderdeel welke functie heeft. Zo is het kantoorgedeelte duidelijk afgescheiden van de experience.

Jaap Drupsteen

Grafisch ontwerper Jaap Drupsteen wordt aangetrokken voor de bekleding van de vier glasgevels. Hij heeft, onder andere, lange tijd visueel baanbrekende programma’s voor de VPRO gemaakt. Samen met het glasbedrijf Saint Gobain en TNO heeft hij de gevels uitgewerkt en gerealiseerd. Om te voorkomen dat de gevel te anekdotisch wordt en de beelden daarmee snel cultureel zouden verouderen, heeft Jaap Drupsteen de door hem geselecteerde tv- en filmbeelden verregaand geabstraheerd. De glazen panelen hebben allemaal een uniek reliëf met een eigen kleurenpatroon. Dit kleurenpatroon heeft niets te maken met het originele film- of televisiebeeld.