Anton Geesink wint goud op Olympische Spelen (1964)

 

De Nederlandse judoka Anton Geesink (1934-2010) was Europees-, wereld- en Olympisch kampioen judo en werd na zijn sportloopbaan in 1987 lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Japan weent

Op de Spelen van 1964 in Tokyo is judo voor het eerst een Olympische sport. Het is tevens de nationale sport in gastland Japan, dat zichzelf als onoverwinnelijk beschouwt. De schok is dan ook groot als de Utrechtse judoreus Anton Geesink in de open klasse de Japanse favoriet Akio Kaminaga verslaat. Na zijn overwinning juicht Geesink niet maar stuurt zijn aanstormende coach van de tatami. Zoals het protocol dat voorschrijft bedankt hij eerst met een buiging zijn verslagen tegenstander.

Die finaledag in 1964 wordt vanaf dat moment 'de dag dat Japan weende' genoemd.

vechtjas

De bijna 2 meter lange en 120 kg zware Geesink groeit in de jaren zestig uit tot een begrip in de internationale judowereld. Naast zijn Olympische titel verovert hij ook als eerste niet-Japanner de wereldtitel.

In 1987 treedt hij toe tot het IOC. De oud-judoka blijft ook in zijn rol als bestuurder een vechtjas. Hij gaat de strijd aan, voelt zich vaak miskend en tegengewerkt. Zijn rechtlijnige manier van besturen roept veel weerstand op. Hij maakt veel ruzie met bobo’s en sportvoorzitters.

Voor zijn grote verdiensten voor de judosport ontvangt hij in 2005 de carrièreprijs, de Fanny Blankers-Koen Trofee. Na een kort ziekbed overlijdt hij in 2010. In 2011 kiest de Internationale Judo Federatie hem tot 'legende van het judo'.

archiefbeelden afkomstig uit Polygoon-Journaal uit 1964

Wil je weten wat we op zondag 5 augustus publiceren? Houd dan de Sportzomer kalenderFacebook en Twitter in de gaten!