Het Gelukcollege met Herman Pleij

zondag 15 oktober 2017 - 14:00 tot en met 15:30

Herman Pleij (foto: Martijn van de Griendt)

Het Gelukcollege

met Herman Pleij
zondag 15 oktober 14.00 - 15.30 uur

Hoe zijn radio, TV en internet van invloed op ons geluk? Herman Pleij, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde, schreef het essay voor de Maand van de Geschiedenis en spreekt bij Beeld en Geluid over het geluk en ongeluk dat de massamedia in ons leven hebben gebracht. Net als bij zijn televisieoptredens (o.a. veelvuldig bij DWDD), neemt Pleij je aan de hand van persoonlijke verhalen en aansprekende fragmenten mee terug in de tijd.

Centraal op het podium naast Pleij staat ‘’Het Hondenhok’’, de eerste voor particulieren geproduceerde televisie van Philips. Vanaf dit najaar is deze TV een vast onderdeel van de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum in Arnhem. Pleij leerde deze kijkkast begin jaren ’50 als klein jongetje kennen bij zijn overburen. Het nieuwe apparaat bracht vertier, informatie en een nieuw venster op de wereld. Maar het leverde ook een hoop nieuwe zorgen op: over de invloed ervan op ons brein, onze relaties tot elkaar en onze levenskwaliteit. Angst voor de aantasting van ons geluk, die zich bij de intrede van elke nieuw massamedium herhalen.

Het Gelukcollege, met Herman Pleij is onderdeel van de programmering van de Maand van de Geschiedenis, en is bij te wonen op zondag 15 oktober, van 14.00 tot 15.30 uur bij Beeld en Geluid. Toegang: 7,50 euro. De bijeenkomst is gratis voor Museumkaart en BankGiro Loterij VIP-kaarthouders.