Dag van de Architectuur: Goed wonen in een goede stad

zaterdag 17 juni 2017 - 13:00 tot en met 14:30

Dag van de Architectuur: Goed wonen in een goede stad

Zaterdag 17 juni 13.00 - 14.30 uur | Tickets: Gratis

Na WO II begon een tijd vol nieuwe idealen in de architectuur. Verleden tijd of inspiratie voor de toekomst van Hilversum? Irmgard van Koningsbruggen, voorzitter van Dudok Architectuurcentrum, neemt je met ons archief mee op stedenbouwkundige reis.

In de periode na de Tweede Wereldoorlog waren er volop nieuwe visies op goed wonen. Met enthousiasme, voortvarendheid en hoge woningnood bouwde men met schaarse middelen aan een nieuwe leefomgeving. In deze nieuwe omgevingen werden ruime, lichte en goed te onderhouden woningen gebouwd. Dit gebeurde in groene wijken met buurtvoorzieningen, waar kinderen veilig en afgeschermd van het doorgaande verkeer konden spelen en naar school gingen, en waar ook plaats was voor bejaardenwoningen.

Fragmenten uit Polygoonjournaals en Van Gewest tot Gewest, o.a. met Dudoks compagnon-architect Robert Magnée, geven inzicht in deze stadsbeelden uit de jaren ’50 tot ‘80. Ook laten we de amateurfilm Hilversum 1958 zien, die het karakter heeft van een roadmovie en zeker niet amateuristisch is gemaakt. De film laat Hilversum zien als levendige stad vol moderne automobielen, keurig geklede inwoners, bont gekleurde bloemperken en mondaine winkels, waaraan buitenlandse toeristen zich vergapen. Kijken we ernaar met een nostalgische blik, of hebben de achterliggende ideeën nog steeds betekenis voor de stad die we nu wensen?