Beeld en Geluid op zondag: Hoe Annie MG Schmidt Nederland veranderd heeft

zondag 21 mei 2017 - 10:30

BEELD EN GELUID OP ZONDAG: HOE ANNIE M G SCHMIDT NEDERLAND VERANDERD HEEFT

Zondag 21 mei 10.30 - 12.00 uur | Tickets: €7,50


De denkbeelden van Annie M.G. Schmidt kwamen vaak op speelse manier tot uiting in haar (kinder)verhalen. Ze was een creatieve geest die haar vrijzinnige opvattingen over de maatschappij door liet dringen in haar werk. Niet onterecht betuigt Beeld en Geluid op 21 mei, Schmidt’s sterfdag, eer aan deze wonderlijke vrouw met een muzikaal programma. Met filmfragmenten uit het archief, verhaalfiguren, liedjes en gedichten bekijken we het oeuvre van Annie M.G. Joke Linders, biograaf van Schmidt en jeugdliteratuurexpert, leidt het programma samen met zangeres Bobbie Blommesteijn.

Als kind al was Joke Linders (1943) een gulzige lezer en dat bleef zo. Ze studeerde literatuurwetenschap, stond jaren voor de klas, werd criticus, biograaf, vertaler, docent en consulent jeugdliteratuur. In 1999 promoveerde zij met Doe nooit wat je moeder zegt, de geschiedenis van het schrijverschap van Annie M.G. Schmidt. Daarnaast portretteerde ze An Rutgers van der Loeff, Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, Max Velthuijs, Dick Bruna, Fiep Westendorp, de Gouden Boekjes en Han G. Hoekstra.
De meest gezongen kinderliedjes bracht zij bijeen in Liedjes met een hoepeltje erom. Haar kennis van en liefde voor de jeugdliteratuur legde Joke onder meer vast in Het ABC van de jeugdliteratuur, Trage post voor Anna Johanna, over boeken die bij me blijven en Daar staat het. Beeld voor beeld door Nederland.

Verdiep je in de wonderlijke wereld van Annie M.G. Schmidt, die met haar frisse en tegendraadse ideeën de mentaliteit van veel Nederlanders veranderde.