Beeld en Geluid op zondag: Westerbork-film

zondag 2 april 2017 - 10:30 tot en met 12:00

Beeld en Geluid op zondag: de Westerbork-film

Zondag 2 april 10.30 - 12.00 uur | Tickets: 7,50

Een iconisch beeld: Sinti-meisje Settela Steinbach kijkt ons aan vanuit een goederenwagon in kamp Westerbork. 

Tijdens dit college van Beeld en Geluid op zondag, vertellen collectiespecialist Hans van der Windt (Beeld en Geluid) en beeldonderzoeker René Kok (NIOD) over de historie en de oorspronkelijke opzet van de Westerborkfilm. Ze betogen waarom het waardevol is om het filmmateriaal op basis van het originele propaganda-script te hermonteren.

In het voorjaar van 1944 legde de Joodse gevangene Rudolf Breslauer het dagelijks leven in het kamp Westerbork vast op film, in opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker. Er is geen andere film bekend die het dagelijks leven in een doorgangs- of concentratiekamp op deze manier in beeld brengt. Zo maakte hij op 19 mei 1944 unieke filmopnamen van een transport uit Westerbork. Het fragment waarin het Sinti-meisje Settela Steinbach ons aankijkt vanuit een goederenwagon is een iconisch beeld geworden voor de transporten naar nazivernietigingskampen in WO II.

De film werd uiteindelijk nooit voltooid. Het ruwe materiaal is grotendeels bewaard gebleven en bevindt zich in het archief van Beeld en Geluid. De film is genomineerd voor het UNESCO Memory of the World Register. 

 

Koop hieronder uw tickets. Hans van den Berg (Beeld en Geluid) schreef een verhaal over Rudolf Breslauer en het leven in kamp Westerbork. Lees het hier vast in voorbereiding op deze bijeenkomst.