ARTtube Academie: Diggin' the Archive

vrijdag 21 april 2017 - 13:00


Hoe vertel je op internet op een spannende manier een historisch verhaal over kunst? Hoe kan je video of webdocumentaires inzetten om je audiovisuele archief (beter) zichtbaar te maken? ARTtube en Beeld en Geluid nodigen je uit voor een inspiratiemiddag over online storytelling met video en audiovisuele archieven: Diggin’ the Archive.

Diverse sprekers tonen innovatieve voorbeelden van transmediale storytelling en creatief hergebruik van archieven in presentaties en hands-on workshops. Ook lanceren we ARTtube’s splinternieuwe interactieve videoreeks over iconische Nederlandse kunsttentoonstellingen in de 20ste eeuw.

De middag is bedoeld voor museummedewerkers, multimediaproducenten in de culturele sector, informatieprofessionals, makers en studenten.

Check het volledige programma en bestel hieronder je tickets. (Let op: voor sommige workshop is het aantal plekken gelimiteerd. Kies je workshop bij aankoop van je ticket.)

 

Programma (o.v.b.) 21 april. 13.00-17.00

Moderator: Veerle Devreese (Cornelis Serveert)

12.30: deuren open, ontvangst met koffie en thee

13.00: Keynote speaker - Leonieke Verhoog, conceptontwikkelaar bij de VPRO en programmamaker bij het VPRO Medialab. In die hoedanigheid onderzoekt ze de toekomst van het verhalen vertellen, experimenteert ze met nieuwe platforms als de HoloLens en maakt ze programmaconcepten voor radio, televisie en internet bij de VPRO.

13.30: Korte projectpresentaties vanuit de culturele sector en mediawereld:

14.30: Lancering interactieve videoplayer en ARTtube-serie "Iconische Tentoonstellingen in de 20e eeuw".

  • Samen met Beeld en Geluid, Videodock en DOOR/IN10 ontwikkelde ARTtube een interactieve videoplayer om video's te verrijken met bronnen, data en audiovisueel (archief)materiaal in de vorm van een ‘tijdlijn’ onder de video. De pilot betreft vijf video’s in de nieuwe serie Iconische tentoonstellingen over de ontwikkelingen in tentoonstellingsconcepten van de jaren ’50 tot nu, waarin gebruik is gemaakt van archiefbeeld van Beeld en Geluid en de ARTtube-musea. Els Hoek, regisseur van de serie, lanceert de videoreeks en geeft een toelichting op het proces.

15.00 - 15.15 uur: Pauze

15.15: Hands-on workshops. Keuze uit drie verschillende workshops*:

  • A. Workshop Verrijkte Video door Els Hoek (conservator educatie Boijmans en regisseur Iconische Tentoonstellingen) en Jaap Blom (researcher Beeld en Geluid en developer Verrijkte Video-editor). Werken met de nieuwe interactieve videoplayer en editor van ARTtube/Beeld&Geluid. Hoe voeg je aanvullende audiovisueel materiaal als archiefbeeld en radiofragmenten, en contextuele informatie toe aan een online video?
  • B. Workshop Conceptontwikkeling door Jacco Ouwerkerk (DOOR/IN10). Hoe breng je een online storytelling project van idee tot uitvoering? Wat zijn bekende valkuilen, hoe blijf je scherp en hoe kom je tot een aansprekend resultaat?
  • C. Workshop ‘Auteursrecht en digitale cultuur’ door Maarten Zeinstra (Kennisland). Hoe verhoud je je als cultuurprofessional tot de ‘remixcultuur’ waarin kennis, beelden en geluiden worden hergebruikt, aangepast en van andere betekenis voorzien? Waar ligt de waarde voor een culturele instelling in de mogelijkheden die ‘open’ bieden, en hoe past dit binnen een digital strategy?

16.30 Wrap up: plenaire korte presentatie van de verschillende workshops.

17.00 - 18.00 Borrel en afsluiting.

*Let op: voor sommige workshop is het aantal plekken gelimiteerd. Kies je workshop bij aankoop van je ticket.