Adviesraad

Adviesraad - Winter School

De Winter Schooladviesraad heeft input heeft geleverd voor de inhoud en doelen van deze tweede editie van de Winter School. De adviesraad voor Winter School 2017 bestaat uit: Annemieke de Jong, Reto Kromer, Eef Masson, Harry Romijn en Rachael Stoeltje.

Annemieke de Jong

Annemieke de Jong is Digital Preservation Officer bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. In die hoedanigheid is ze verantwoordelijk voor het ontwikkelen van strategisch en tactisch beleid op het gebied van duurzame toegankelijkheid tot de collecties. De laatste twee jaar begeleidde ze het aanvraagtraject van het Data Seal of Approval-certificaat voor Trusted Digital Repositories dat Beeld en Geluid verwierd in augustus 2016. Annemieke is oprichter en hoofdredacteur van de Kennisbank voor Audiovisuele Archivering en bekleedt/bekleedde (bestuurs)functies in talloze (inter)nationale netwerken en organisaties waaronder: FIAT/IFTA, het Nederlands UNESCO Memory of the World Comité en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid.

 

Reto Kromer

Na zijn studies wiskunde en computerwetenschappen raakte Reto Kromer dertig jaar geleden betrokken bij de conservering en restauratie van audiovisueel erfgoed. Hij was hoofd preservering bij het Zwitsers nationaal filmarchief en docent bij de Universiteit van Lausanne en de Academie voor Schone Kunsten in Wenen. Sindsdien heeft hij verschillende bedrijven opgericht met een focus op preservering en geeft hij les aan de Hogeschool in Bern. Zijn huidige onderzoek richt zich onder andere op kleurruimtes, LUTs, codec-programmering en emulatie.

 

Eef Masson

Eef Masson is universitair docent bij de vakgroep Media Studies van de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is ze coördinator van het internationale masters-programma in Heritage Studies: Preservation and Presentation of the Moving Image, en doceert ze over mediabehoud en restauratie. Naast haar docentschap publiceert ze over onderwerpen gerelateerd aan mediageschiedenis (in het bijzonder non-fictie en non-theatrale film en het functionele gebruik van media), media-archivering en presentatie, en het gebruik van digitale middelen voor media (geschiedkundig) onderzoek. 

 

Harry Romijn

Harry is adjunct-directeur van de RHC Groninger Archieven en conservator van het Gronings Audiovisueel Archief (GAVA). Na het afronden van zijn studie moderne geschiedenis in 1992 werd hij conservator van het GAVA, één van de eerste regionale audiovisuele archieven in Nederland. Hij is mede-oprichter en voorzitter van de Nederlandse Raad van Regionale Audiovisuele Archieven (NORAA) en voorzitter van de adviesraad voor het audiovisuele domein in Nederland AVA_Net.

 

Rachael Stoeltje

Rachael Stoeltje is directeur van het Indiana University Libraries Moving Image Archive. Gedurende de laatste twee decennia werkt ze aan het behoud, verzamelen, archiveren en toegankelijk maken van een breed scala aan collecties. In 2011 richtte ze de IU film collections op binnen het IU Libraries Moving Image Archive. Naast het beheer van het archief, presenteert, schrijft en adviseert Stoeltje regelmatig over filmpreservering en andere hieraan gerelateerde onderwerpen. Ze doceert mediapreservering en begeleidt aankomende archivarissen in het veld. Ze is lid van de Executive Committee van de Internationale Federatie van Film Archieven (FIAF), is al geruime tijd lid van de Assiociation of Moving Image Archivists (AMIA) en is lid van verschillende lokale, nationale en internationale adviesraden die zich inzetten voor het behoud van ons collectieve culturele erfgoed.